OTSO0 442 816 39 99

Hoşgeldiniz. Bugün

Oltu Cağ Kebabı’na standart geliyor

Ana Sayfa » Haberler » Oltu Cağ Kebabı’na standart geliyor

Erzurum’a özgü kebaplardan cağ kebabı için Oltulular hareket geçti. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan başvuru ile standart ve kalite yakalayacak olan Oltu Cağ Kebabı’nı herkes satamayacak.

Erzurum’a gelen misafirlerin tercih ettiği yemeklerden olan cağ kebabının Tortum ve Oltu ilçesine mi ait olduğu belirsizliği sürerken, Oltulular kebapları için harekete geçti.

Oltu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından patent alabilmek amacıyla Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvuru yapıldı. Oltu Cağı’na belirli bir standarda sokarak, kaliteyi yakalamak istediklerini kaydeden Çoruh Havzası Kalkınma Birliği Müdürü Cafer Yakupoğulları, patent başvurusunun sonuçlanma aşamasında olduğunu belirterek; etteki tuz, karabiber, soğan oranına, etin kalınlığına cağın demir ve ahşap olmamasına kadar her şeye standart getirileceğini söyledi.

Başvuru sonrası TPE’nin en son ayrı bir kurumdan teknik rapor istediğini hatırlatan Yakupoğulları, “Başvurumuz bir yıl oldu. Gerekli bilgileri hazırladık dosyaları gönderdik. Bizden teknik rapor istediler. Oltu Meslek Yüksekokulu olarak bir rapor gönderildi. Başka bir kurumdan rapor istemişler. Bu raporun sonuçlanmasını bekliyoruz.” dedi.

Patent alınması durumunda cağ kebabı satmak isteyenlerin Oltu Ticaret Odası’ndan izin almaları gerektiğinin altını çizen Yakupoğulları, “Önüne gelen herkes cağ kebabı restorantı açıyor. Bunun bir standartı olması lazım. Mesela cağ kebabının 1 yaşını geçen koyun etinden yapılması iyi olurken süt kuzusundan yapılması iyi olmuyor. Süt ve yoğurt ile yapılmaz. Oltu Ticaret Odası olarak ticari olarak bir beklentimiz yok. Belediye, üniversite ve ticaret odamızdan 3 kişiden oluşan denetleme heyetimiz cağ satmak isteyen işyerlerini denetleyecek. Oda olarak, şimdilik ücretsiz hizmet vereceğiz. Bu işten kazanç sağalama değil, yöresel yemeğimize kalite getirmek istiyoruz.” dedi.

Cağ kebabının 200 yıllık bir tarihi olduğuna dikkat çeken Yakupoğulları, şöyle konuştu: “Bundan 200 yıl önce Sarısaz köyünde bir bey aşçı çocuğunun düğünü için aşçıbaşından özel bir yemek istiyor. Aşçıbaşı da uzun süre düşünerek böyle bir şey üretiyor ve bildiğimiz cağ kebabı oluyor.”

Oltu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne sunduğu raporda cağ kebabı ile ilgili şu standartlara dikkat çekildi:

Üretim Şekli: Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyunlardan elde edilen et, sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağı, normal ölçülerde bırakılır, fazla ise alınır. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır ve tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harçla iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et, şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır. Şişin kromdan yapılmış ve et takılan bölgesinin 2 çarpı 2 santimetre ebadında dört köşe olması önemlidir.

Pişirme: Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş veya tuğladan yapılması, Oltu Cağ Kebabı’nın kendine has lezzeti için çok önemlidir. Şiş, ateşin önüne konulmadan yarım saat önce ateş yakılmalı ve ocağın tamamen kızması sağlanmalıdır. Şiş, durgun ateşe tabladan 15 cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir.

Sunum: Pişen Oltu Cağ Kebabı, geleneksel olarak cağ adı verilen küçük şişte ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilir. Cağ kullanılması durumunda, özel cağlar şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 milimetre olacak şekilde kesilir. Cağın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir.

13 Ocak 2017

İlgili Terimler :